Galaretka z winogron

Czas jesieni, sad pełen owoców, więc pomysłów na ich wykorzystanie jest dużo, oto jeden z nich.

Winograna
Winograno

Składniki:

1 litr kulek winogron
100ml wody
3 łyżki cukru
1 żelatyna

Galaretka z winogron
Galaretka z winogron

Wykonanie:

Winogron, opłukać dodać wody, i chwile gotować, co chwila mieszając żeby się nie przypaliło. Gdy winogron jest już rozgotowany, przecedzić sok od pestek. Do gorącego soku dodać cukier i gotować na małym ogniu ok. pięciu minut. Na koniec dodać żelatynę. Wlewać do ulubionych pucharków. Doskonale nadaje się tez jako dodatek do ciast.

Galaretka z winogron
Galaretka z winogron

6 Comments Add yours

  1. Galantyna napisał(a):

    Ciekawy pomysł, cudne te galaretki.

  2. marcela napisał(a):

    świetny pomysl!

  3. Salvador Dali napisał(a):

    ale cudo!

    te zdjęcia wymiatają, wow.. 🙂

  4. Ania napisał(a):

    właśnie mi podpowiedziałaś co zrobić z moimi winogronami! 🙂 bo od rodziców przywoziłam i kończyły sie na tym, że tylko je zjadałam 😛

  5. Natalia - Poezja Smaku napisał(a):

    W tamtym roku miałam u rodziców urodzaj, zrobiliśmy kilkadziesiąt litrów wina, w tym – tylko jedna kiść 🙁

  6. czas na deser napisał(a):

    ciakwe i pomysłowe 🙂 i chociaż ja winogron nie lubię, to mój mąż pewnie by się takimi galaretkami zajadał 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *