Faszerowane zapiekane ziemniaki

Wczoraj na obiad zrobiłam ziemniaki faszerowane były bardzo smaczne. Mi smakowały w mundurkach, ale niektórzy domownicy narzekali że muszą obierać ze skórki. Jeżeli nie chcecie mieć problemu ze skórkami to mogą być ziemniaki bez skórek faszerowane.

Składniki:

12 średnich ziemniaków w mundurkach
140 g sera feta
50g masła czosnkowego (może być zwykłe masło)
1 filet z kurczaka
100g sera żółtego tartego
½ papryki czerwonej
sól, pieprz

Wykonanie:

Ziemniaki umyć i podgotować ok 20 minut. Po wystudzeniu wydrążyć ziemniaki. Filet z kurczaka pokroić  w drobną kostkę i podsmażyć z przyprawa do kurczaka. Podsmażony filet przełożyć do miski dodać masło, paprykę oraz rozdrobniony ser feta. Wszystko delikatnie wymieszać doprawić do smaku. Tak przygotowanym farszem, faszerujemy ziemniaki, posypujemy serem i zawijamy w folie aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stopni przez ok 45 minut. Po 45 minutach wyciągamy odwijamy z foli aby ser trochę się przyrumienił, podpiekamy jeszcze 15 minut.

8 Responses to Faszerowane zapiekane ziemniaki

  1. Helka napisał(a):

    Wyglądają nieziemsko apetycznie!

  2. Ania napisał(a):

    uwielbiam, ja swoje robię właśnie bez skórek:)

  3. AGA napisał(a):

    Ziemniaczki sa przepyszne… próbowałam bo byłam u Eli na obiedzie ….

  4. sweetandchili napisał(a):

    No to już mam pomysł na jutrzejszą kolacje 🙂

  5. Pola gotuje napisał(a):

    świetny pomysł na ziemniaczki!!!

  6. izomorfia3 napisał(a):

    Pyszny i sycący przepis na obiad -zwłaszcza zimą:)

  7. Anna napisał(a):

    A co z farszem z ziemniaków?

  8. Ela napisał(a):

    Ja wydrążone ziemniaki zostawiam, i w zależności od dnia albo dzieciaki do wieczora zjedzą albo do sałatki  wykorzystam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *