Dżem malinowy

Dżem malinowy

Byłam u mamy na wsi, a tam malin wszędzie pełno, wszyscy przychodzili do mamy po porady jak robić dżem. Ja też wziełam się za robienie przetworów chociaż za tym nie przepadam, ale cóż się nie robi z nudów na wakacjach, zwłaszcza że synek lubi tylko czerwony dżem.

 

 

 

Składniki:

2 litry malin

100 ml wody

1 żelfix

1 kg cukru

 

Wykonanie:

 Do malin dodać wodę i mocno rozgotować, następnie przetrzeć przez sito. Po przetarciu przegotować aby wyparowała woda (ok 15-20 minut), pod koniec dodać 1 żelfix i gotować (ok 5 minut), na koniec dodać ½ kg cukru i gotować (ok 5 minut) cały czas mieszając. Gorący dżem wlewać do słoiczków i ustawiać do góry dnem na 15-20 minut.

 

Pobierz przepis

Dżem malinowy (763)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *