Pomysłowa kuchnia
Drożdżówki ze śliwkami

Drożdżówki ze śliwkami

Dzisiaj polecam drożdżówki ze śliwkami

Składniki na ciasto drożdżowe

50 g świeżych drożdży
250 ml mleka
500g mąki pszennej
szczypta soli
100g drobnego cukru
100g masła
2 jajka

Do posmarowania drożdżówek jedno żółtko i 5 łyżek mleka

Kruszonka

6 łyżek mąki
40 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru

Wykonanie

Przygotowanie rozczynu Do miski pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i 2 łyżki mąki oraz ciepłe (nie gorące) mleko. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić w ciepłym miejscu na ok 25 minut, do kilkukrotnego powiększenia objętości.

Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli oraz cukier. Wszystko wymieszać, zrobić wgłębienie w środku i wlać w nie wyrośnięty rozczyn. Rozczyn połączyć łyżką z mąka, po chwili dodać jajko i dalej wyrabiać. Wyrabiać ok 10 minut. Po upływie tego czasu dodawać małymi partiami stopione przestudzone masło i wyrabiać jeszcze przez ok 5 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1- 1,5 godziny. W tym czasie powinno powiększyć objętość dwukrotnie.

Przygotowanie kruszonki mąkę  i cukier wsypać do miski, dodać drobno posiekane zimne masło i rozcierać palcami aż powstaną drobne okruszki, następnie połączyć składniki w jednolite ciasto.

Wyrośnięte ciasto wybrać z misy i chwilę powyrabiać na podsypanej mąką stolnicy. Podzielić na 20 równych części. Z każdej z nich uformować kulkę, zrobić w niej wgłębienie szklanką. We wgłębieniu poukładać śliwki, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.

Przygotowane drożdżówki odstawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 18-20 minut.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: