Czosnek

Czosnek

Czosnek jest rośliną wieloletnią o charakterystycznym pędzie podziemnym w postaci cebuli (pospolicie zwanej główką) złożonej z kilku tzw. ząbków. Istnieje wiele odmian czosnku, różniących się barwą i wielkością główek. Kwiaty czosnku są jadalne.

IMG_3955

Wysuszone główki czosnku przechowuje się podobnie jak cebulę, najlepiej w przewiewnych siatkach lub splecione w warkocze. Można tez kupować go na bieżąco. W sprzedaży znajduje się także wysuszony, zmielony czosnek, ale lepiej stosować świeże ząbki, które mają więcej składników mineralnych i charakterystycznego aromatu. Można też przechowywać w lodówce , ale często należy kontrolować jego stan, ponieważ pod wpływem wilgoci czasami pleśnieje.

IMG_3968

Czosnek ma bardzo duże zastosowanie w kuchni:

  • zupy: gulaszowe, kartoflanka, bulion
  • sosy: czosnkowy, do sałatek
  • sałatki: sałaty liściaste i mieszane, z pomidorami oraz mięsne
  • ryby: gotowane, duszone, smażone, z rożna; pieczone, smażone lub z rożna owoce morza
  • mięsa: baranina, jagnięcina, wieprzowina, mięso mielone, szaszłyki, pasztety, pieczone kurczaki, farsze do drobiu, dzik
  • warzywa: strączkowe, zielona fasola szparagowa, ogórki, czerwona kapusta, marchew
  • czosnek można tez dodawać do masła, lub pieczywa
  • IMG_3952

Gdy zbyt mocno jest podsmażony ma gorzki smak.

W obieraniu czosnku, szczególnie dość przesuszonego, pomaga zanurzenie go na kilka minut w wodzie, pomoże to szybkim i dokładnym ściągnięciu suchych łupinek.

One Response to Czosnek

  1. Natalia - Poezja Smaku napisał(a):

    Nie wyobrażam sobie kuchni bez niego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *