Ciasto z truskawkami i migdałami

Ciasto z truskawkami i migdałami

Dawno już nie mnie tu nie było, ale mam nadzieje że już wszystko będzie dobrze. Miałam trochę problem ze zdrowiem oraz komputer się zepsuł i jest w naprawie. Po drodze były ważne uroczystości rodzinne oraz przedszkolne i nawet nie miałam jak zgrać zdjęć.

Składniki:

200g masła

250 g mąki

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

180 g cukru pudru

kilka kropel aromatu migdałowego

ok 350 g truskawek

2 łyżki cukru trzcinowego

2-3 łyżki płatków migdałowych

 

 

Wykonanie:

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem (ok. 6 minut), na gładką i puszystą masę. Następnie dodawać do masy po 1 jajku, ciągle miksując (ok. 2 minuty po każdym jajku).

Mąkę wymieszać z proszkiem i małymi porcjami dodawać do ciasta, miksując na średnich obrotach, do połączenia składników.

Truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki.

Blaszkę posmarować tłuszczem (jak piekłam w kwadratowej , podwójna porcje to wykładałam pergaminem). Ciasto przełożyć, udekorować truskawkami. Następnie posypać cukrem trzcinowym i płatkami migdałów.

Piec w piekarniku ok. 45 minut w 180 stopniach.

6 Responses to Ciasto z truskawkami i migdałami

  1. Ania napisał(a):

    u mnie też dziś ciacho z truskawkami na blogu 🙂 a czasu i ja nie mam za dużo 🙁

  2. Zakątek Smaku napisał(a):

    Mam nadzieje, że już wszystko u Ciebie będzie dobrze! Dużo zdrówka! A ciacho – pycha! 🙂

  3. Antenka napisał(a):

    truskawki i migdały, to zawsze dobrana para:) uwielbiam!

  4. Agnieszka napisał(a):

    Fajne ciacho. Zjadłabym.

  5. wenus-lifestyle napisał(a):

    Pycha! Wspaniałe ciacho <3

  6. Magda C. napisał(a):

    Piękne ciasto!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *