Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Moja propozycja na dziś – ciasto z rabarbarem.

Ciasto z rabarbarem
Przepis na ciasto z rabarbarem

Miała być tarta a wyszło ciasto z rabarbarem. Myślałam że tylko ja jestem taka, że nie zawsze sprawdzam swoje wpisy, efektem czego są czasami wasze komentarze że źle coś jest napisane, lub jakiś składnik jest całkowicie jest pominięty.

W piątek przeglądając moje przepisy na ciasta z rabarbarem, wybrałam tarte z pewnej gazety kulinarnej. Wczoraj kupiłam rabarbar, i wzięłam się za pieczenia ciasta.  Dałam tak jak w przepisie pisało 3 szklanki mąki 1 żółtko oraz 10 g margaryny i w żaden sposób nie mogłam zagnieść ciasta. Wniosek z tego jest tak, że nie można do końca wierzyć nawet gazetom.

Po dodaniu większej ilości margaryny i jeszcze jednego żółtka ciasto wyszło naprawdę pyszne. Tylko nie było już w formie do tarty ale na formie prostokątnej. 20X30 cm.

Ciasto z rabarbarem
Przepis na ciasto z rabarbarem

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki

¾ szklanki cukru pudru

skórka starta z ½ cytryny

250 g margaryny Kasia z dodatkiem masła

2 żółtka

szczypta soli

Wypełnienie:

700 g rabarbaru

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

4 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Mąkę, cukier puder, skórkę z cytryny i zimną pokrojoną margarynę, tniemy nożem, mieszając. Dodajemy żółtka, sól, łyżeczkę bardzo zimnej wody i zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Formę wykładamy papierem do pieczenia, na papierze dajemy ciasto rozwałkowane, pozostałym ciastem, które nam zostanie wylepiamy boki (możemy trochę zostawić do dekoracji). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Spód pieczemy 10-12 minut. Rabarbar myjemy, obieramy i tniemy na 1-cm długości kawałki, przekładamy do dużej miski, dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczana, dokładnie mieszamy. Przekładamy wszystko na podpieczony spód i wstawiamy na ok 30-35 minut do piekarnika. Gdyby rabarbar za bardzo się przypiekał, przykrywamy folią aluminiową. Odstawiamy do ostygnięcia, przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

 

2 Comments Add yours

  1. Ania napisał(a):

    rabarbar – uwielbiam, muszę wreszcie kupić. póki co zawitała u mnie młoda kapusta 🙂

  2. Henia napisał(a):

    uwielbiam rabarbar, a Twoje ciasto wygląda smakowicie 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *