Ciasto z owocami na jogurcie naturalnym

Ciasto z owocami na jogurcie naturalnym

Niby rabarbar jest warzywem, ale doskonale nadaje się na ciasto. Dlatego dzisiejsza moja propozycja to Ciasto z owocami na jogurcie naturalnym.

Składniki:

1 ½ szklanki mąki pszennej
2/3  szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
1 jogurt naturalny Mały

100g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Ulubione owoce Ja użyłam rabarbaru

Wykonanie:

Margarynę rozpuścić i przestudzić. Suche składniki wymieszać w misce. Do miski wbić jajka i rozmącić, wlać jogurt oraz przestudzony rozpuszczony tłuszcz. Wymieszać mikserem. Powoli wsypywać suche składniki. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem.

Tortownice posmarować tłuszczem i wysypać grysikiem. Wlać ciasto do formy i poukładać na nim owoce (owoce można obtoczyć w mące ziemniaczanej wtedy owoce nie lecą na spód).

Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

2 Responses to Ciasto z owocami na jogurcie naturalnym

  1. Ania napisał(a):

    pyszne ciacho do kawki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *