Ciasto z galaretką i masą grysikową

Ciasto z galaretką
Ciasto z galaretką

Przepis do pobrania –> [download id=”20″]

 

Składniki na biszkopt :

7 jajek
20 dag cukru
15 dag mąki
5 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Mąkę i proszek do pieczenia razem wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę powoli dodając cukier, następnie co jakiś czas dodawać żółtka, gdy już skończymy ubijać po brzegach miski wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy do formy i pieczemy.
Przyznam się szczerze że nie wiem ile piekłam bo nigdy nie patrzę na zegarek, wykałaczką sprawdzam czy ciasto nie przywiera, a piekarnik zawsze nagrzewam do 200 stopni, bo już mam trochę zajechany.
Ja zawsze ubijam biszkopty ręcznie ok. 4 minut na jedno jajko.

 

Ciasto z galaretką
Ciasto z galaretką

Składniki na krem:

0,5 litra  mleka
¾ szklanki cukru
12 łyżek grysiku
1  kostki margaryny palmy
olejek migdałowy
wiórki kokosowe

2 dowolne galaretki, rozpuszczone w 800ml wody.

Grysik ugotować ma mleku z cukrem . Jak grysik wystygnie, wymieszać z margaryną ma jednolitą masę i wymieszać z wiórkami. Biszkopt przekroić na pół i przełożyć masą. Górę biszkoptu posmarować cienką warstwą kremu, oraz obłożyć brzegi. Tężejącą galaretkę wylać na ciasto.

 

7 Comments Add yours

  1. Salvador Dali napisał(a):

    podobne robiła moja mama jak byłam mała-jest genialne!:)

    cieszę się, że quick wyszedł, nawet nie wiesz jak mnie to cieszy:)

    1. Ela napisał(a):

      Znajomej tak smakował, że chciała przepis. Poleciłam jej Twój blog.(chyba mogłam) 🙂

  2. etrrgh napisał(a):

    Przepis porażka ! proszę sobie dac do tego ciasta tak jak Pani pisze pół kilo kartoflanki i tyle co pisze mąki zwykłej i wyjdzie – pumeks – zabity zakialec – mi taki właśnie wyszedł .

    ten przepis to jakiś żart.

  3. etrrgh napisał(a):

    No tak. najpierw Pani pisze głupoty w przepisie (pół kilo mąki kartoflanej)  potem pani poprawia na 5 dkg z pół kilo ,  zmienia Pani nazwę ciasta i usuwa negatywny komentarz. wniosek taki, że po co zamieszczac w internecie niedorzeczne głupoty – jestem zniesmaczona i na pewno nie skorzystam więcej z tego bloga

    1. Ela napisał(a):

      Przepraszam ale to nie było celowe.

  4. Marysia napisał(a):

    Ogólnie za przepis baaardzo dziękuję, bo zostawiłam swój w domu, a nie pamiętałam proporcji masy grysikowej. 🙂

    Ciasto z przepisu może przypomina biszkoptowe, ale biszkoptem nie jest – biszkopt składa się wyłącznie z jajek, cukru i mąki pszennej (ew. dodatku ziemniaczanej). Dodanie czegokolwiek ponadto powoduje, że ciasto przestaje być biszkoptem, a staje się ciastem biszkoptopodobnym 🙂
    Biszkopt najlepiej zrobić po staremu, tzn. ile jajek, tyle łyżek mąki i tyle łyżek cukru.

    No i biszkopt trzeba upiec dzień-dwa wcześniej, żeby go nie kroić na świeżo, bo się "kłaczy" tak, jak na rysunku. Krojony choćby dzień później będzie już prześlicznie kroił 🙂

Dodaj komentarz