Biszkopt z galaretką i owocami

Gdy po sutym obiedzie na stole pojawi się ciasto winogronowe z galaretką to trudno będzie go sobie odmówić.

Przepis dostałam od znajomej już bardzo dawno, ale jakoś zawsze odwlekałam z jego wypróbowaniem. Znajoma robi, to ciasto na gotowym blacie biszkoptowym, ja zapomniałam kupić i upiekłam biszkopt na 3 jajkach i też było dobre.

ciasto z galaretką

Składniki na biszkopt:
3 jajka
3 czubate łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 budyń śmietankowego

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę powoli dodając cukier, a następnie żółtka. Mąkę wymieszać z budyniem  i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wsypać po brzegach do miski i wymieszać łyżką drewnianą. Wlać do formy wyłożonej pergaminem ponieważ przez dodanie budyniu biszkopt przykleja się nieco do dna formy, ale jest za to bardziej pulchny i smaczniejszy.

Składniki na krem:
1 opakowanie budyniu śmietankowego
½ litra mleka
100 g masła

Wykonanie:

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Gdy się wystudzi zmiksować z masłem. 

Ciasto winogronowe z galaretką
Ciasto winogronowe z galaretką

Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i odstawić do wystudzenia.
Winogron dokładnie umyć, przekroić na połówki, wyjąć pestki.

Biszkopt ułożyć w tortownicy. Posmarować cienką warstwą kremu ułożyć winogrona, zalać tężejącą galaretką (1/3 galaretki zostawić). Ciasto wstawić do lodówki do zastygnięcia galaretki (30-60 minut). Gdy galaretka dobrze zastygnie, posmarować pozostałym  kremem. Ponownie ułożyć winogrona i zalać galaretką.

kicia

Może ciasto jest bardzo pracochłonne, ale jest naprawdę pyszne.

6 Comments Add yours

  1. Milena pisze:

    Pyszne są takie ciasta, baardzo je lubię 🙂 

  2. Salvador Dali pisze:

    cudo 🙂 Ostatnio coraz ciężej oderwać mi się od twoich potraw 😀

  3. Karolina pisze:

    wspaniałe letnie ciasto! będę pamiętać,by tu zaglądać z pełnym brzuchem, bo Twoje pyszności kuszą!!!:) a już późno i jak tu spać jak myśli przy tym cieście:)

  4. Ania pisze:

    na domowym biszkopcie i tak lepsze niż kupnym. A ciasto wygląda przepysznie:D u mnie na blogu też dziś przepis, który czekał aż go wypróbuję bo dostałam od koleżanki:)

Dodaj komentarz