Pomysłowa kuchnia
Ciasto rabarbarowe z kruszonką

Ciasto rabarbarowe z kruszonką

Ciasto rabarbarowe z kruszonką

Moja propozycja na dziś -ciasto rabarbarowe z kruszonką

Składniki na ciasto:

250 g mąki pszennej
4 jajka
200g masła
100g cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy

Składniki na kruszonkę

150 g mąki
75 g masła
75 g cukru

Wykonanie:

Przygotowanie ciasta zaczynam od kruszonki.

Wykonanie kruszonki

Na patelni stopić masło. Do rozpuszczonego masła dodać cukier i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić aby wszystko nieco stężało.

Przygotowanie ciasta

Miękkie masło utrzeć z cukrem, a następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając (można robotem) dodawać po jednym jajku. Ciasto ucieramy tak długo aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

 W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i niewielkimi porcjami dodawać do masy jajeczno-maślanej.

Gdy wszystkie składniki dobrze się już połączyć ciasto przełożyć do tortownicy. Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić na mniejsze kawałeczki.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: