Ciasto na krokiety, które nie pęka przy zwijaniu

Dzisiejszy wpis nie tyle dotyczy pomysłu na posiłek ile jest wskazówką jak zrobić ciasto na krokiety, które nie pęka przy zwijaniu.

Większość  osób które robi krokiety ma ten sam problem, a mianowicie że placki podczas zwijania pękają. Metodą prób i błędów, oraz zbierania różnych opinii wśród znajomych i chyba udało mi się zrobić ciasto na krokiety, które nie pęka przy zwijaniu.

Ciasto na krokiety, które nie pęka przy zwijaniu

 

 

Przepis na ciasto naleśnikowe

Gdy już upieczemy naleśniki możemy, dodawać swoje ulubione nadzienie. Ja wszelkiego rodzaju krokiety zawsze jem z barszczem czerwonym do picia.

Zawsze robię krokiety z mięsem i kapustą z grzybami, a może są jeszcze inne rodzaje farszów?

29 komentarzy Dodaj własny

    1. Ela pisze:

      Farsz taki jak na pierogi ruskie. To ciekawe:)

  1. Salvador Dali pisze:

    mmm.. nie pękające? No cud!

    Polecam krokiety ze szpinakiem-są pyszne!:)

    1. Ela pisze:

      Cały czas próbuje nowe smaki, ale jakoś do szpinaku się jeszcze nie przekonałam:)

  2. Mazi pisze:

    POlecam z pieczarkami ,serem zoltym i szynka:D

     

  3. emi pisze:

    moje są zawsze ze szpinakiem i serem feta lub mozarella oraz czosnkiem- najjlepsze:))

  4. Martyna pisze:

    Ja polecam z kapustą, grzybami i cebulą. Przepyszne są także z ugotowanym na twardo jajkiem, grzybami i serem. 🙂

  5. Izolda pisze:

    moj ulubiony farsz:  starte na drobnych oczkach i podsmazone z cebulka pieczarki a do tego pasztetowa. wymieszac dosolic dopieprzyc i zawijac pycha 🙂

  6. marta pisze:

    Polecam. Przrpis świetny, udał się, naleśniki faktycznie nie pękają nie przypalają się i świetnie odchodzą od patelni. Jak

  7. Marta pisze:

    Krokiety robilam pierwszy raz w zyciu i ciasto naprawde super!! Zwijalo sie bez kruszenia, czy lamania. Przy obtaczaniu w jajku i bulce tartej tez wszystko sie trzymalo. Dziekuje za przepis 🙂

    1. Ela pisze:

      Bardzo się ciesze że udały się krokiety:)

       

  8. Ania pisze:

    Najlepsze krokiety są z "pozostałości" po rosole 😀 Oddzielamy mięso od kości, wyciągamy warzywa i dodajemy je do mięsa. Potem przepuszczm wszystko przez maszynke i farsz jest przepyszny 😉

     

  9. Mariolka pisze:

    Przepis Superr ,Nalesniki Wyszly Idealnie Polecam

  10. iza pisze:

    polecam z pieczarkami cebula iserem dodtkowo pasztet pieczony;)

  11. pysia pisze:

    przepis rewelacja ! szybko i latwo a takze mozna ladowac duzo farszu i nic nie peka!

    pozdrawiam

  12. Martita pisze:

    Nawet jak się naleśnik przypalił to ciasto nie pękało przy zawijaniu krokieta. Świetny przepis. Dziękuję 🙂

  13. beti pisze:

    MAM małe ale-myślę ,że łatwiej by było to zmiksować w wyższym naczyniu -a może sie mylę?

    1. Ela pisze:

      Wręcz było by wwskazane, ale chciałam pokazać w szklanej misce, a nie miałam wyższej:)

  14. kasia pisze:

    marny przepis! pierwszy raz naleśniki wyszły mi takie, że rozpadały się i był problem z przeżuceniem ich na drugą stronę. Nie polecam

  15. Mika pisze:

    Niestety ale wiekszosc nalesnikow mi popekala i to mocno. Ciasto jak dla mnie niewypal. Szukam dalej. Szkoda 🙁

  16. Maria pisze:

    Chcę powiedzieć że przepis na naleśniki jest rewelacyjny! Właśnie je zrobiłam i jestem zachwycona,po raz pierwszy żaden naleśnik mi się nie porwał.Pieką się cudownie i nie trzeba dodawać na patelnię oleju ani smarować słoninką.Jeżeli ktoś pisze że przepis do niczego to znaczy że ma tak dwie ręce do gotowania i takiej osobie nawet woda się przypali.Jeszcze raz gratuluje wspaniałego przepisu 🙂

    1. Ela pisze:

      Dzięki. Bardzo mi miło że wyszły ci dobre naleśniki. Przyzanm się że mi też pare razy popękały naleśniki. Ale w rozmowie ze znajomymi dowiedziłam się, że to niby od tego że po upieczeniu a przed zwijaniem dawałam naleśniki do lodówki. Ale czy to prawda trudno powiedzieć.

  17. Monika pisze:

    To najlepsze ciasto na naleśniki jakie kiedykolwiek robiłam, a wypróbowałam naprawdę wiele przepisów. Naleśnik nie pęka przy zawijaniu, jest cieniutki i bardzo delikatny w smaku. Dziękuję za wspaniały przepis!

  18. Ilona pisze:

    Naleśniki są po prostu genialne!!!! To będzie mój przepis numer 1:) Dziękuję

  19. Anna pisze:

    ile mniej wiecej wychodzi nalesnikow z tego ? 🙂

    1. Ania pisze:

      Na patelni 20 cm – nalesnikowej wyszło mi 14 z tej porcji

  20. Zuza pisze:

    Faktycznie przepis świetny, obawiałam się tej gorącej wody i wlewałam ją z duszą na ramieniu, ale niepotrzebnie, naleśniki wyjatkowo delikatne, świetnie się pieką bez dodatku tłuszczu i to  od pierwszego naleśnika, idealne

  21. Ania pisze:

    Przepis doskonały!!! nie wiem jak po wyjęciu z lodówki będą się zachowywać, sprawdzę 🙂

  22. Alf pisze:

    Ciasto super . Wzialbym tylko inne naczynie zeby tak nie chlapac

Dodaj komentarz