Ciasto Milky way

Ciasto Milky way

Dzisiaj polecam pyszne ciasto milky way

Ciasto Milkiy way
Ciasto Milky  way

Składniki na biszkopt:

4 jajka
1 łyżka kakao
12 dag cukru
1 cukier waniliowy
7 łyżek maki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej

Masa biała składniki:

500 ml  śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny
2łyżki cukru pudru

Ciemna masa składniki:

3 jajka
1 czekolada mleczna
½ czekolady gorzkiej
½ kostki margaryny
1 łyżeczka żelatyny

Ciasto Milky way
Ciasto Milky  way

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę z dodatkiem cukru. Do ubitej piany po jednym dodajemy żółtka. Obie mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Do masy jajecznej powoli po brzegach miski wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Jeżeli ciasto wyda nam się za gęste można dodać odrobiny mleka.
Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub grysikiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 20 minut, lub do momentu, aż wbity patyczek będzie suchy.

Po upieczeniu gdy już ciasto będzie przestudzone, przekroić na pół.

Ciasto Milky way
Ciasto Milky  way

Wykonanie masy białej:

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać chłodną żelatynę, i dokładnie wymieszać.

Wykonanie masy ciemnej:

W małym rondelku rozpuszczamy margarynę. Do rozpuszczonej lekko przestudzonej margaryny dodać w kawałkach czekoladę. Dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Żółtka roztrzepać widelcem i dodać do przestudzonej  ale nie zimnej masy czekoladowej. Na samym końcu dodajemy białka ubite na sztywną pianę i przestudzoną rozpuszczoną żelatynę. Całość delikatnie mieszamy.

Przestudzony spód biszkoptu wkładamy  do formy, na biszkopt nakładamy białą masę. Masę dokładnie wyrównać i położyć drugi kawałek biszkopty. Na górny biszkopt wylewamy ciemną masę. Całość wkładamy do lodówki aby masy dobrze zgęstniały.

Dodaj komentarz