Pomysłowa kuchnia
Ciasto camargo z kremem RUSSEL

Ciasto camargo z kremem RUSSEL

Dzisiaj polecam ciasto camargo z kremem RUSSEL

Składniki na ciasto biszkoptowo- tłuszczowe

Składniki są podanie na formę 20 X 25 cm piekłam w rancie stąd te wymiary.

150 g mąki tortowej
50 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
100g masła
150 g cukru
50 ml mleka
8 g proszku do pieczenia
8 g cukru wanilinowego

Mąki razem wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno.

Masło utrzeć z  ¾ cukru i cukrem wanilinowy na puszystą masę (do białości), następnie dodawać pojedynczo żółtka dalej ucierając, na koniec dodać mleko. Białka ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać resztę cukru. Ubitą piane delikatnie połączyć z masą tłuszczowo-żółtkową, mąka i piane z białek. Gotowe ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy i piec w temperaturze 170-180 stopni do suchego patyczka i lekkiego zarumienienia.

Składniki na krem RUSSEL

250 g masła
2 jajka
110g cukru
10 g cukru wanilinowego
10 g kakao

Jaja ubić z cukrem w kąpieli wodnej, (miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą), tak aby masa zwiększyła swoja objętość 2-3 krotnie.

Masło utrzeć na pulchną masę, ucierając tłuszcz dodawać partiami przestudzona masę jajeczna i ubijać , aż powstanie pulchny kem. Do połowy kremu dodać kakao i wymieszać. Do reszty kremu można dodać aromat.

Składniki na lukier

300 g cukru pudru
10 g kakao
Woda do ustalenia konsystencji

Wodę dodawać stopniowo do cukru i utrzeć lukier . lukier ma być w miarę rzadki.  Gotowy lukier podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Z obu lukrów zrobić wzorki wylewając na ciasto i przeciągnąć wykałaczka aby wzorki były atrakcyjniejsze.

Wykończenie ciasta

Dobrze schłodzone ciasto (można upiec nawet dzień prędzej), przeciąć na 3 cienkie blaty.

Pierwszy blat położyć na tacy lub pergaminie przełożyć cienka warstwą kremu(białego) , na to położyć drugi blat i kolejny krem(kakaowy). Przycisnąć kolejnym trzecim plackiem.

Jeżeli zostawimy odrobinę kremu można pod lukier położyć cieniuteńką  warstwę kremy (tak aby przeciągnąć nożem), wtedy lukier nie wsiąka w ciasto. Następnie wylać lukier i zrobić ozdobne wzorki.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: