Ciastka francuskie z jabłkiem i pomarańczą

Ciastka francuskie z jabłkiem i pomarańczą

Ciastka francuskie z jabłkiem i pomarańczą – moja propozycja na dziś.

Ciastka francuskie z jabłkiem i pomarańczą
Ciastka francuskie z jabłkiem i pomarańczą

Składniki:

2 opakowania ciasta francuskiego

3 średnie jabłka

1 pomarańcza

2 łyżki cukru

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka masła

Wykonanie:

Ja użyłam ciasta francuskiego w rulonie, ale można użyć też ciasta mrożonego (ciasto musi być rozmrożone).

Jabłka obrać ze skórki, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Pomarańcze obrać ze skórki i również drobno pokroić. Masło rozpuści i dodać pokrojone owoce. Mieszając co chwila aby nie przypaliły się owoce, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. W trakcie duszenia dodać cukier i cynamon.

Ciasto francuskie pokroić w kwadraty na każdy kwadrat nałożyć usmażone wystudzone owoce. Ciasto złożyć na pół i docisnąć widelcem.

Piec ok 15 minut w temperaturze 210 stopni.

 

Dodaj komentarz