Ciastka francuskie z jabłkiem i mandarynką

Jak ten czas szybko ucieka, nawet nie mam kiedy poszaleć  w mojej malutkiej kuchni, wszystko w biegu, każdy o innej porze je obiad. Dzisiaj mam trochę wolnego więc nadrabiam zaległości. W piątek w biegu piekłam ciastka francuskie i już ich brak, bardzo szybko zniknęły w przerwie między posiłkami.

Ciastka francuskie z jabłkiem i mandarynką
Ciastka francuskie z jabłkiem i mandarynką

Składniki:

1 paczka ciasta francuskiego
3 średniej wielkości jabłka
4 mandarynki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu

Ciastka francuskie z jabłkiem i mandarynką
Ciastka francuskie z jabłkiem i mandarynką

Wykonanie:

Jabłka i mandarynki obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki, dodajemy cukier oraz dwie łyżki wody i podsmażamy na małym ogniu, pod koniec dodajemy cynamon. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Gdy owoce przestygną rozwijamy ciasto (ja miałam w rolce to nie było mrożone, a jeżeli ktoś ma mrożone wyciągnąć wcześniej), kroimy na kwadraty nałożyć owoców i zgiąć na pół.

4 Comments Add yours

  1. Ania napisał(a):

    mam podobnie jak Ty z czasem:( a nie obejrze się i bedzie koniec roku, potem sesja:(

  2. Natalia - Poezja Smaku napisał(a):

    Piekłam takie z jabłuszkami, mandarynka to bardzo ciekawy dodatek 🙂

  3. martawkuchni.blog.pl napisał(a):

    ale pyszności:) mniam mniam:)

  4. Dominika napisał(a):

    Z mandarynkami jeszcze nie jadłam. Poddałaś mi ciekawy pomysł, dziękuję! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *