Chrusty

Często się szukając przepisy na chrusty, zastanawiamy się czym się różnią od faworków. Ja powiem szczerze że do dzisiejszego dnia nie wiem, wiem że są różne przepisy z różna zawartością żółtek, masła czy śmietany. Cechą wspólną tych przepisów jest to że, zawsze wychodzą kruche.

Chrusty
Chrusty

Składniki:

250 g mąki
4 żółtka
100 ml kwaśnej śmietany
20 g masła
szczypta soli
25 ml spirytusu lub octu (aby mniej chłonęły tłuszcz w trakcie pieczenia)

Olej lub smalec do smażenia.
Ja zawsze smarze na oleju, ale niektórzy twierdzą że smażone na smalcu są smaczniejsze.

Chrusty
Chrusty

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicy, dodać  zimne masło. Składniki posiekać szerokim nożem. Uformować kopczyk, pośrodku zrobić wgłębienie i dodać żółtka, spirytus i odrobinę soli. Przygotowane składniki zagnieść na jednolite gęste ciasto.
Ciasto podzielić na kilka części, każdą porcję rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na bardzo cienki placek.

Chrusty
Chrusty

Ciasto pokroić na prostokąty ok 2,5 x5 cm lub dowolnej wielkości. Każdy kawałek przeciąć na środku, następnie jeden koniec ciasta włożyć w powstały otwór, żeby zrobić rodzaj węzła.
Olej rozgrzać, małym kawałkiem sprawdzić, czy jest już gorący (powinien szybko się wynurzyć), jeśli się wynurzy smażyć na złoty kolor po obu stronach.
Wyciągać łyżką cedzakową i układać na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.
Na koniec chrusty  posypać cukrem pudrem.

 

2 Comments Add yours

  1. iza napisał(a):

    uwielbiam!!!

  2. nie pamiętam kiedy je ostatnio jadłam, pycha! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *