Chrusty
Dzisiaj polecam chrusty, prosta przekąska na jeden kęs.
Składniki
1 ½ szklanki mąki (szklanka 250 ml)
4 żółtka
łyżka octu
3-4 łyżki gęstej śmietany
cukier wanilinowy
cukier puder
tłuszcz do smażenia
Jeżeli podoba się film proszę o subskrypcję
Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę, w środku zrobić wgłębienie. Do mąki dodać żółtka,ocet, oraz gęstą śmietanę. Wszystko porządnie zagnieść na jednolita masę. P wyrobieniu zawinąć w folię spożywczą i kilka krotnie pozbijać wałkiem i odstawić do schłodzenia na ok godzinę.
Po schłodzeniu odcinać po kawałku, lekko podsypywać mąką. Rozwałkowywać jak najcieniej, pociąć w paski. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przeciągnąć przez niego jeden koniec.
chrusty
W garnku rozgrzać tłuszcz. Gdy wrzucony kawałek ciasta wypływa i niezbyt gwałtownie rumieni tłuszcz ma właściwą temperaturę.
Smażyć po kilka faworków jednocześnie. Wyjmować i kłaść na papier kuchenny aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Odsączone ale jeszcze ciepłe faworki posypać cukrem pudrem.
Leave a Reply Cancel reply