Chłodnik z botwinką i jajkami

Chłodnik z botwinką i jajkami

Chłodniki na upalne dni.

Składniki:

1 jogurt naturalny
1 pęczek botwinki
2 małe buraczki
1 ogórek
1 pęczek rzodkiewki
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek koperku
4 jajka ugotowane na twardo

sok z cytryny
cukier do smaku
sól, pieprz

Wykonanie:

Warzywa umyć. Botwinę posiekać, buraki obrać, zetrzeć na tarce i ugotować w małej ilości wody (powinna tylko przykryć buraczki). Dodać sok z cytryny i odstawić do ostygnięcia. Koperek i szczypiorek opłukać, posiekać. Ogórek i rzodkiewki pokroić w  drobna kostkę. Warzywa i zioła wymieszać z jogurtem. Chłodnik przyprawić do smaku, wstawić do lodówki

9 Responses to Chłodnik z botwinką i jajkami

  1. Zakątek Smaku napisał(a):

    Ja dopiero w tym roku przekonałam się do botwinki (głównie dzięki mojej córce, której bardzo smakowała zupka) 🙂 Bardzo apetyczne zdjęcie! 🙂

  2. Malwinka napisał(a):

    Pięknie podany!

  3. ladylaura napisał(a):

    Bardzo apetyczny i idealny na upał.

  4. Ania napisał(a):

    z botwinki i ogórkowy to dwa moje ulubione chłodniki 🙂

  5. Agnieszka napisał(a):

    Dla mnie proszę bez jajka. 🙂

  6. wenus-lifestyle napisał(a):

    Idealny chłodnik na lato. Uwielbiam <3

  7. Magda C. napisał(a):

    Bardzo lubię, szkoda że upały odeszły 🙁

  8. Aga napisał(a):

    Uwielbiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *