Chleb z ziarnami

Chleb z ziarnami

Składniki:

150g mąki żytniej
350 g mąki pszennej
 łyżeczka cukru
1 ½ łyżeczki soli
pakowanie zakwasu chlebowego żytniego w proszku (Dr. Oetker)
400 ml ciepłej wody
3 łyżki oleju + 1 do wysmarowania formy
20 g ziarna słonecznika
20 g ziarna białego sezamu

Ziarna słonecznika, sezamu i łyżka mąki do posypania.

Wykonanie:

Wymieszać w misce mąkę żytnia i pszenną, cukier, sól, zakwas w proszku i suche drożdże. Stopniowo dodawać wodę, ciągle wyrabiając ciasto za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego.

Przykryć ciasto lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godziny.

Po upływie tego czasu dodać 2 łyżki oleju,  ziarna i wyrobić jeszcze raz ciasto.

Formę wysmarować olejem (keksówkę najlepiej, ja nie miałam i użyłam foremki aluminiowe jednorazowej).

Ciasto przełożyć do formy posmarować woda i posypać ziarnami i mąką i naciąć delikatnie nożem. W foremce odłożyć jeszcze na około godziny do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 15 minut, a następnie zmniejszyć do 190 stopni i piec jeszcze przez około 30 minut.

Upieczony chleb odstawić do wystudzenia.

Dodaj komentarz