Chleb pszenno – żytni z ziarnami słonecznika

Dzisiaj polecam chleb pszenno – żytni z ziarnami słonecznika.

Do przygotowania chleba wystarczy dodać letnią wodę i drożdże.

Zawartość opakowania wsypać do miski, dodać drożdże i letnią wodę.

Ciasto wyrabiamy mikserem na wolnych obrotach do wymieszania wszystkich składników, a następnie około 5 minut na szybkich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Pozostawić ciasto pod przykryciem na 20 minut.

Po upływie 20 minut wyjąć ciasto, uformować z niego podłużny wałek i włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy o wymiarach 25x11x7 cm . Przykryć i pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na około 60 minut do wyrośnięcia (do dwukrotnego zwiększenia objętości). Po 30 minutach wyrastania można delikatnie naciąć wierzch, co zapobiegnie niekontrolowanemu pęknięciu.

Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (200-220 stopni) na środkowy poziom i piec przez 50 minut. Aby uzyskać odpowiednią wilgotność w piekarniku należy równocześnie wstawić naczynie z gorącą wodą.

Mój chleb jest dość niski, bo użyłam formy o 10 cm dłuższej niż jest zalecana na opakowaniu, ale w smaku jest bardzo smaczny. Pozostawiony na noc w lnianym worku, rano miał chrupiąca skórkę, a taką w chlebie bardzo lubię.

Moim zdaniem można by dodać odrobinę soli i więcej ziaren słonecznika, ale te produkty można samemu dodać. Ze słonecznikiem do ciasta, radziła bym nie przesadzać, chodziło mi raczej aby posypać na górze.

Dodaj komentarz