Chałka z kruszonką
Chałka z kruszonką
Dzisiaj polecam chałkę z kruszonką.
Składniki na chałkę
3 szklanki mąki pszennej
20 g drożdży
½ szklanki cukru
½ szklanki mleka
1 jajko
1 żółtko
6 łyżek stopionego masła
szczypta soli
Składniki na kruszonkę
¼ szklanki mąki
50 g masła
1 łyżka cukru
Do posmarowania chałki przed posypaniem kruszonki 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody.
Wykonanie
Drożdże zalać ¼ szklanki letniego mleka, dosypać łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Przykryć ściereczka i odstawić na 20 minut. Do rozczynu dodać pozostałą mąkę oraz cukier. Powoli zaczynając ugniatać dodajemy, sól, jajko, żółtko i pozostałe mleko. Na koniec ugniatania dodać stopione przestudzone masło. Ugniatać aż ciasto będzie elastyczne. Wyrobione ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie ciasto zagnieść jeszcze raz i podzielić na 3 części, z których zapleść warkocz. Tak przygotowana chałkę włożyć do keksówki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem, zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Z mąki, masła i cukru przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami. Żółtko rozkłóć z łyżką wody i posmarować chałkę.
Posypać kruszonką i piec 35 minut w 180 stopniach.
Krótki film jak przygotować ciasto drożdżowe
mniam! 🙂 a do tego z domowym dżemikiem 🙂