Chałka z kruszonką

Chałka z kruszonką

Dzisiaj polecam  chałkę z kruszonką.

Chałka z kruszonką
Chałka z kruszonką

Składniki na chałkę

3 szklanki mąki pszennej
20 g drożdży
½ szklanki cukru
½ szklanki mleka
1 jajko
1 żółtko
6 łyżek stopionego masła
szczypta soli

Składniki na kruszonkę

¼ szklanki mąki
50 g mąki
1 łyżka cukru

Do posmarowania chałki przed posypaniem kruszonki 1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką wody.

Chałka z kruszonką
Chałka z kruszonką

Wykonanie

Drożdże zalać ¼ szklanki letniego mleka, dosypać łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Przykryć ściereczka i odstawić na 20 minut. Do rozczynu dodać pozostałą mąkę oraz cukier. Powoli zaczynając ugniatać dodajemy, sól, jajko, żółtko i pozostałe mleko. Na koniec ugniatania dodać stopione przestudzone masło. Ugniatać aż ciasto będzie elastyczne. Wyrobione ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Po godzinie ciasto zagnieść jeszcze raz i podzielić na 3 części, z których zapleść warkocz. Tak przygotowana chałkę włożyć do keksówki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem, zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Z mąki, masła i cukru przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami. Żółtko rozkłóć z łyżką wody i posmarować chałkę.

Posypać kruszonką i piec 35 minut w 180 stopniach.

One Comment Add yours

  1. mniam! 🙂 a do tego z domowym dżemikiem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *