Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe

Składniki na 16 sztuk

500g mąki
40 g cukru pudru
7 g suszonych drożdży
łyżeczka soli
350 ml letniego mleka
2 jajka
30 g masła
100 g rodzynek
łyżka  mielonego cynamonu

Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę (1-2 łyżki odłożyć), dodać cukier, drożdże i sól. Pośrodku zrobić wgłębienie, wlać mleko (30 ml odlać), rozmącone jajka i stopione masło, wyrobić ciasto. Następnie ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnice i wygniatać, dodając rodzynki i cynamon, aż będzie gładkie i elastyczne.

Ciasto podzielić na 16 jednakowych kawałków, zrolować z każdego wałek długości 20 cm i spłaszczyć go i ciasno zrolować.

Na blasze wyłożyć papier, poukładać na nim zrolowane bułeczki i odstawić do wyrośnięcia na ok. godziny.

Po wyrośnięciu bułeczki posmarować pozostałym mlekiem. Piec 30 -40 minut, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni aż się zarumienią.

Dodaj komentarz