Botwinka

Botwinka

Dla mnie botwinka zawsze musi być z młodych warzyw. A te już zebrane z własnego ogródka (raczej mamy ogródka), świetnie się do tego nadają.

Składniki:

młode buraczki – botwina
koperek
zielona pietruszka
zielony seler
szczypiorek
marchewka młoda
sok z 1 cytryny
2 łyżki śmietany do zup

Wszystkie dokładnie myjemy i kroimy. Pokrojone warzywa zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe  oraz sól  i gotujemy aż warzywa będą miękkie.

Doprawiamy sokiem z cytryny oraz pieprzem i solą do smaku. Jeżeli straci kolor to możemy obrać jednego buraka i zetrzeć go na tarce o grubych oczkach (ja poszłam po prostu na ogródek, po nowego buraka, ale można zostawić jednego buraczka), dodać śmietanę i doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować bo znowu straci kolor.

 

3 Responses to Botwinka

  1. Salvador Dali napisał(a):

    botwinka-mniam 🙂 moja mama zawsze chciała robić, ale jakoś doiero od niedawa ja też zostałam jej fanką 🙂

  2. galantyna.pl napisał(a):

    Nie ważne czyj ogródek…ważne, że warzywa zdrowe, świeże i pyszna botwinka:)

  3. Agnieszka napisał(a):

    Bardzo lubię botwinkę, ale nie wiem czemu bardzo rzadko ją jadam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *