Bogactwo ciemnego winogrona

Nadchodzi jesień a jak jesień to pyszne ciemne winogrona z przydomowych ogródków, idealne na drugie śniadanie do pracy lub do szkoły dla dzieci.

 

Wartość odżywcza winogron

Winogrona czerwone i niebieskie zawierają eninę, antybakteryjny barwnik należący do antocyjanów, wchodzących także w skład buraków czerwonych, czarnych borówek (jagód) i czarnych porzeczek.

Barwnik ten zapobiega infekcjom jelit. Bogactwo kwasów owocowych, pektyn i włókien sprawia, że winogrona są dobrym środkiem przeciw zaparciom. Od dawna praktykowane jest też stosowanie soku winogronowego w czasie kuracji mających na celu leczenie nadwagi, nadciśnienia tętniczego, niewydolności krążenia, chorób skóry i artretyzmu.

Sok ten okazuje się pomocniczy również w razie biegunek. Nie tylko dzięki temu, że są w nim antocyjany, ale także dlatego, że ma odpowiednie składniki mineralne. Spowodowana biegunką utrata tych składników może więc być szybciej uzupełniona nowymi, które za pomocą przedostają się następnie do krwi.

Dodaj komentarz