Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Dzisiaj polecam blok czekoladowy, jest bardzo smaczny, ale jak dla mnie odrobinę za słodki.
Zamiast herbatników można dodać kawałki ulubionych orzechów, rodzynków lub małe kolorowe cukierki.

Blok czekoladowy Blok czekoladowy[/caption]

Składniki:

250 g mleka w proszku
125g masła
¼ szklanki wody
3 łyżki kakao
2 szklanki cukru
8 herbatników

Wykonanie:

Mleko w proszku, kakao i połamane na kawałki  herbatniki razem wymieszać. W garnku zagotować cukier, wodę i masło. Po zagotowaniu wymieszać z suchymi składnikami. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do foremki.
Ja robiłam pół porcji więc i przepis jest na pół porcji i przełożyłam do małej foremki aluminiowej.
Po wystudzeniu włożyć do lodówki (ja chłodziłam przez całą noc). Gotowy blok czekoladowy, smakiem przypomina czekoladę.

One Response to Blok czekoladowy

  1. wspomnienie dzieciństwa 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *