Biszkopt przekładany masą z mleka w proszku – MILKY WAY

Biszkopt przekładany masą z mleka w proszku – MILKY WAY

Moja propozycja na dziś – biszkopt przekładany masą z mleka w proszku – MILKY WAY

Biszkopt przekładany masą z mleka w proszku – MILKY WAY
Biszkopt przekładany masą z mleka w proszku – MILKY WAY

Składniki na biszkopt:

6 jajek
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Składniki na krem:

½ szklanki  mleka
¾ szklanki cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
1 kostka masła
2 szklanki mleka w proszku

Składniki na polewę:

100 g czekolady mlecznej
5 łyżek mleka

Biszkopt przekładany masą z mleka w proszku – MILKY WAY
Biszkopt przekładany masą z mleka w proszku – MILKY WAY

Wykonanie:

Z białek ubić pianę powoli dodając cukier. Do ubitej piany powoli dodajemy żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dokładnie wymieszać. Gdy będą już żółtka połączone z białkami drewniana łyżką dodać sypkie składniki. Wsypujemy po ściankach naczynia aby nie zniszczyć struktury biszkoptu, na koniec delikatnie wymieszać.
Ciasto pieczemy w tortownicy o wymiarach ok 28 cm.
Piec w temperaturze  180 stopni przez ok 25 minut.

Mleko zagotować z cukrem i cukrami wanilinowymi. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Do utartego masła małymi porcjami dodawać mleko oraz mleko w proszku.

Po wystudzeniu biszkoptu przekroić na pół, przełożyć masą.

Czekoladę rozpuścić w mleku na małym ogniu.

 

2 Comments Add yours

  1. iza napisał(a):

    uwielbiam mleko w proszku i wszystko co z nim 😉 a To ciasto bardzo lubię

  2. marcepanowykacik napisał(a):

    Wygląda mega pięknie ❤❤❤

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *