Bigos

Każdy robi bigos według własnych smaków. Ja jadam bigos tylko w wykonaniu mojej mamy. Sama nieraz próbuje zrobić ale nie jest tak pyszny jak jej.  Nie wiem w czym tkwi ta tajemnica, może to że jest zrobiony tylko ze słodkiej kapusty i że jest włożone w niego wiele serca.

Bigos
Bigos

Składniki:

1 duża biała kapusta lub 2 małe
1 mięsa wieprzowego gotowanego
1 kg kiełbasy  (2-3 gatunki)
20 dag boczku wędzonego
cebula
sól, pieprz, przyprawa do bigosu, ziele angielskie, liście laurowe, kilka suszonych grzybów, przecier pomidorowy

Wykonanie:

Kapustę poszatkować, posolić i dusić w garnku razem z grzybami liściem laurowym i zielem angielskim. Co jakiś czas podlać woda i wymieszać, aby się nie przypalało. Mięso rozdrobnić i podsmażyć razem z boczkiem. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Gdy kapusta będzie już miękka dodać mięso i kiełbasę podsmażoną. Wszystko razem dokładnie wymieszać, dodać przecier pomidorowy oraz doprawić przyprawami ale ostrożnie. Dusić jeszcze ok 30-40 minut aby wszystko dokładnie się wymieszało, w razie potrzeby podlać wodą. Na koniec ewentualnie doprawić do smaku.

 

 

6 Comments Add yours

  1. Mania napisał(a):

    Ja robię, tak jak moja mama, z kapusty mieszanej- dla mnie im więcej kapusty kwaszonej, tym lepiej 🙂

  2. Ania napisał(a):

    z bigosem to już chyba tak jest, że każdy zna, a każdego smakuje inaczej:)

    1. Ela napisał(a):

      Też mi sie tak wydaje.

  3. Salvador Dali napisał(a):

    taaak! Bigos mamy jest najlepszy-żaden inny nie będzie taki sam 🙂

  4. Inspirowane smakiem napisał(a):

     

    Jeżeli ciężko się zabrać za chleb, to może warto na rozgrzewkę upiec własnie taką chałkę? 🙂 Jest łatwa i szybka do zrobienia. 

     

    A co do chlebów to wszystko zależy od tego, jakiego przepisu szukasz, czy na zakwasie, czy na drożdżach, czy jasny, czy ciemny, czy razowy, czy pszenny, czy z dodatkami, czy bez… 🙂

    1. Ela napisał(a):

      Chyba tak zrobię. tylko w jakiej formie najlepiej piec.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *