Babka piaskowa

Babka piaskowa

Dzisiaj polecam babkę piaskową, która jest bardzo łatwa w przygotowaniu, jak również w jedzeniu. Zanim zdążyłam   wyciągnąć aparat i zrobić zdjęcie, babka była w takim stanie że już się nie nadawała do zdjęcia. Więc musiałam robić nową.

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Składniki:

250g masła
200g cukru
4 jajka
125g mąki pszennej
125g mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 opakowanie cukru wanilinowego (ja użyłam cukier waniliowy, który sama przygotowałam)
skórka otarta z cytryny
1 łyżka kakao

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Wykonanie:

Masło utrzeć w misce z cukrem, dodać jajka, sól, cukier wanilinowy i skórkę cytrynową.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąka ziemniaczaną i dodawać po trochu do masy jajecznej, cały czas ucierając.
Jeżeli chcemy mieć babkę kakaową do jednej części dodajemy kakao.
Keksówkę posmarować masłem i obsypać kaszą manną.
Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec ok 30-40 minut do tak zwanego suchego patyczka.
Możemy babkę piaskowa zrobić  bez dodatku kakao. Na pewno będzie też  smakowała.

 

One Response to Babka piaskowa

  1. proste ciacha są najlepsze 🙂 mało pracy i zaspokoją ochotę na słodkie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *