Babka piaskowa ucierana

Wczoraj kupiłam nowy numer „ale pychota” razem z silikonowymi foremkami na małe babeczki. Postanowiłam je wypróbować oto efekty.

Babka piaskowa ucierana

Składniki:
15 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
12 dag cukru
12 dag margaryny
3 jajka
1 szklanka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

 

Babka piaskowa ucierana

 

Wykonanie:

Margarynę utrzeć na puszysta masę, dodać cukier oraz żółtka i razem dokładnie wymieszać. Dodać obie mąki, mleko i znów dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość rzadkie. Na końcu dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy i ubitą pianę z białek. Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 40 minut.

 

 

Babka piaskowa ucierana

Przyznam się że nie wiem ile wyjdzie sztuk, bo piekłam też zajączka wielkanocnego, ale niestety  nie wyszedł bo źle zapięłam formę i się wylało ciasto. Babeczki piekłam ok 10 minut

2 komentarze

Leave a Reply