Babka piaskowa ucierana

Babka piaskowa ucierana

Wczoraj kupiłam nowy numer „ale pychota” razem z silikonowymi foremkami na małe babeczki. Postanowiłam je wypróbować oto efekty.

Składniki:
15 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
12 dag cukru
12 dag margaryny
3 jajka
1 szklanka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

 

 

Wykonanie:

Margarynę utrzeć na puszysta masę, dodać cukier oraz żółtka i razem dokładnie wymieszać. Dodać obie mąki, mleko i znów dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość rzadkie. Na końcu dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy i ubitą pianę z białek. Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 40 minut.

 

 

Przyznam się że nie wiem ile wyjdzie sztuk, bo piekłam też zajączka wielkanocnego, ale niestety  nie wyszedł bo źle zapięłam formę i się wylało ciasto. Babeczki piekłam ok 10 minut

2 Responses to Babka piaskowa ucierana

  1. Ania napisał(a):

    też kupiłam tą foremkę, bo chce czekoladki zrobić, ale muszę chwilę wolniejszą zrobić:)

  2. Miss Oatmeal napisał(a):

    Ooo niee, babka piaskowa jest dla mnie jak raj na ziemi. Poważnie, mogłabym się nią zajadać non stop a tu jeszcze taka ładna jej forma 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *