Babka piaskowa ucierana

Wczoraj kupiłam nowy numer „ale pychota” razem z silikonowymi foremkami na małe babeczki. Postanowiłam je wypróbować oto efekty.

Babka piaskowa ucierana
Babka piaskowa ucierana

Składniki:
15 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
12 dag cukru
12 dag margaryny
3 jajka
1 szklanka mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

 

Babka piaskowa ucierana
Babka piaskowa ucierana

 

Wykonanie:

Margarynę utrzeć na puszysta masę, dodać cukier oraz żółtka i razem dokładnie wymieszać. Dodać obie mąki, mleko i znów dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość rzadkie. Na końcu dodać proszek do pieczenia, cukier waniliowy i ubitą pianę z białek. Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 40 minut.

 

 

Babka piaskowa ucierana
Babka piaskowa ucierana

Przyznam się że nie wiem ile wyjdzie sztuk, bo piekłam też zajączka wielkanocnego, ale niestety  nie wyszedł bo źle zapięłam formę i się wylało ciasto. Babeczki piekłam ok 10 minut

2 Comments Add yours

  1. Ania napisał(a):

    też kupiłam tą foremkę, bo chce czekoladki zrobić, ale muszę chwilę wolniejszą zrobić:)

  2. Miss Oatmeal napisał(a):

    Ooo niee, babka piaskowa jest dla mnie jak raj na ziemi. Poważnie, mogłabym się nią zajadać non stop a tu jeszcze taka ładna jej forma 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *