Babka piaskowa

Babka piaskowa

Dzisiaj do herbatki serwowana jest  babka piaskowa prostą w wykonaniu moich dzieci.

Babka piaskowa

Składniki:
25 dag masła
2o dag cukru
4 jajka
12 ½ dag mąki pszennej
12 ½ dag mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 opakowanie cukru waniliowego
skórka otarta z cytryny (ja użyłam krojonej z pomarańczy)

Wykonanie:
Masło utrzeć w misce z cukrem, dodać jajka, sól, cukier waniliowy i skórkę. Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczeni. Dodawać po trochu do masy jajecznej, cały czas ucierając. Prostokątną formę do pieczenia posmarować masłem i obsypać tartą bułką lub grysikiem, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piec przez 30-40 minut.
Babka piaskowa jest smaczniejsza jeśli  przed podaniem posypiemy  cukrem pudrem.

7 Comments Add yours

  1. Salvador Dali napisał(a):

    piaskowa kojarzy mi się wyłącznie z Wielkanocą, nie wiem czemu 🙂 Wygląda super!

  2. Magda napisał(a):

    Super, taka babka kojarzy mi się z dzieciństwem 🙂

  3. codojedzenia napisał(a):

    Bardzo lubię takie ciasto. Jak coś potrzeba do kawki to można szybko upiec!

    1. Ela napisał(a):

      Już od dłuższego czasu część moich komentarzy jest w koszu, dlatego staram się co dziennie sprawdzać. Ale to nie jest celowe.
      Pozdrawiam Ela

Dodaj komentarz