Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami

Dzisiaj polecam zapiekankę ziemniaczaną. Ziemniaki po ugotowaniu są potłuczone i przyprawione, przez co zapiekanka ma całkiem inny smak.

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami

Składniki:

1 kg ziemniaków

50 dkg mięsa mielonego

3 ząbki czosnku

1 mała cebula

5 dkg płatków kukurydzianych

3 jajka

100 ml śmietany

Gałka muszkatołowa (odrobine -ja świeżo tarłam)

oregano, sól, pieprz       

3 dag masła

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami[/caption]

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem, odstawić do wystygnięcia. Jak już ziemniaki wystygną dodać zgnieciony czosnek, oregano, sól, pieprz, odrobine gałki muszkatołowej  oraz 2 żółtka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę z dodatkiem odrobiny soli i delikatnie przełożyć do masy ziemniaczanej. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej pokruszonymi płatkami kukurydzianymi (jeżeli nie mamy płatków może być bułka tarta).

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami

Mięso mielone przełożyć do miski doprawić solą pieprzem. Dodać jedno jajko, drobno posiekaną cebulę oraz 2 pełne łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych (tutaj również możemy zastąpić bułką tartą). Z masy mięsnej uformować małe klopsiki i obtoczyć je w płatkach. Tak przygotowane pulpety poukładać na masie ziemniaczanej. Całość posypać wiórkami z masła.

Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 40-50 minut.

 

 

 

One Response to Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami

  1. super zapiekanka 🙂 z pulpecikami robiłam do tej pory z makaronem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *